Starlink – 24/7 en overal bereikbaar via de satelliet.

Deel bericht:

Starlink

Starlink – 24/7 en overal bereikbaar via de satelliet.

Starlink is een netwerk van satellieten – in ontwikkeling – van het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie SpaceX voor het aanbieden van wereldwijd internettoegang, al ligt de focus op buitengebieden waar regulier internet niet mogelijk is – zij het tegen hogere kosten. SpaceX lanceert deze satellieten – met hun Falcon 9 raketten – in een lage baan om de aarde om wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren dat streaming, online gaming, videogrsprekken en meer ondersteunt, tegen een prijs die zal moeten gaan concurreren met bestaande (bekabelde) internetverbindingen. Het enige wat de gebruiker nodig heeft om gebruik te kunnen maken van de diensten van Starlink is een router en een satelliet antenne ‘die het formaat heeft van een pizzadoos’.

Hoe werkt Starlink?

Starlink werkt anders dan de meeste satelliet-internetdiensten. Waarbij de satellieten van Starlink op een hoogte van 550 km werken, draaien satellieten van concurrerende satelliet-internetdiensten op een hoogte van rond de 36.000 km. Dit heeft als gevolg dat de retourgegevenstijd tussen de gebruiker en de satelliet – ook wel latentie genoemd – hoog is (Internet voelt traag), waardoor het zo goed als onmogelijk is om in te zetten voor streaming, online gaming, videogesprekken of andere activiteiten waar een hoge gegevenssnelheid gewenst is.

De satellieten van Starlink draaien op een hoogte van slechts 550 km en er zullen – uiteindelijk – 12.000 satellieten rond de aarde draaien en zal de hele wereld van internet kunnen voorzien. Mede omdat de  satellieten in een lage baan rond de aarde draaien, is de latentie veel lager (Internet voelt sneller).

De snelheid die Starlink biedt verschilt van de locatie waar de schotel (Ontvanger) zich bevind, maar sinds februari 2022 biedt Starlink snelheden aan van tussen de 150 en 500 Mbps met een latentie van tussen 20-40ms. De uploadsnelheid gaat tot een snelheid van 40 Mbps.

Wat houdt de Startlink hardware in?

Wanneer jij je abonneert, krijg je een kit met een satellietschotel en een router.

Het enige wat je hoeft te doen om de verbinding tot stand te brengen, is de satellietschotel bij jou thuis opstellen. Deze ontvangt het signaal en geeft de bandbreedte door aan jouw router. Er is een app voor Android en iOS met augmented reality om klanten te helpen de beste locatie te kiezen om hun ontvangers thuis te plaatsen. Voor bedrijven is Starlink ook interessant, omdat ze het kunnen inzetten als fail-over netwerk, voor het geval de vaste internet verbinding verbroken is.

Bijzondere inzet van Starlink

Starlink wordt regelmatig ingezet om internet in rampgebieden beschikbaar te maken.
– Een gebied dat in september 2020 in Washington State dat door bosbranden werd getroffen kreeg twee terminals. Op dat moment was er alleen in het noorden van de Verenigde Staten en zuiden van Canada dekking.
– Begin 2022 werden terminals naar Tonga gestuurd nadat alle communicatie lijnen daar door een vulkaanuitbarsting kapot waren gegaan. Om Starlink in dat gebied actief te krijgen werd in allerijl een grondstation in Fiji geïnstalleerd.
– Toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel stuurde Starlink terminals naar het land om internettoegang daar beschikbaar te houden. Daarvoor werd Starlink in Oekraïne versneld opengesteld. Daarbij deed zich wel de uitdaging voor dat Rusland de signalen probeert te verstoren.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het systeem en wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte

Meer updates

LinkedIn
YouTube