Phishing-as-a-Service: bewuster omgaan met digitale bedreigingen.

Deel bericht:

Phishing-as-a-Service: bewuster omgaan met digitale bedreigingen.

Phishing-as-a-Service is de nieuwste dienst van Justspark. Deze dienst is ontwikkeld om klanten en relaties bewuster te maken van valse, schadelijke mails. Want nepberichten komen in ieders mailbox wel voor. Denk aan een mail met de boodschap: ‘Uw betaalpas doet het niet meer, klik op deze link’. Helaas wordt valse berichtgeving steeds beter. Soms zijn ze bijna niet meer van echt te onderscheiden. René Poot, accountmanager bij Justspark, legt uit wat phishing precies is en hoe je nepmails leert herkennen.

 

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij slachtoffers criminelen onbewust toegang geven tot hun persoonlijke gegevens of belangrijke bedrijfsinformatie. Met een e-mail proberen deze criminelen je naar een kwaadwillende site te lokken. Klikken onze relaties per ongeluk toch op linkjes in schadelijke mails? Dan houden we CryptoLockers gelukkig altijd tegen. Een CryptoLocker is een vorm van malware waarbij alle computerbestanden – inclusief back-ups – verloren kunnen gaan. Maar de kans dat criminelen op deze manier toch data stelen is groot. Een voor- en achternaam brengt hen bijvoorbeeld al dichter bij de privémail van medewerkers.

 

Hoe tuin je er niet meer in?

Deze verontrustende ontwikkeling bracht ons aan het experimenteren. Met Phishing-as-a-Service versturen we nepmails. Deze bevatten door ons gemaakte templates met spelfoutjes. Vult een medewerker via een link toch gegevens in? Dan komt deze medewerker op een website terecht met feedback en tips over hoe je phishing kunt herkennen. Ons doel is om relaties bewuster te maken van de gevaren van phishing. Vervolgens bieden we hen diverse trainingsmogelijkheden aan. Zo leren zij precies waarin het verschil zit tussen echte e-mails en ‘fake’ e-mails.

 

Leuk en leerzaam

René: ‘We hebben diverse templates gecreëerd die we de komende tijd uitrollen, uiteraard in de hoop dat het goed afloopt. Als dit ervoor zorgt dat mensen er niet meer in tuinen, dan is het doel bereikt. En dat op een leuke en leerzame manier!’ Tot slot deelt hij nog een handige tip: ‘De weergave van nepmails is meestal vrijwel identiek aan mailings van grote organisaties, bijvoorbeeld die van PostNL. Zorg er daarom altijd voor dat je ook het e-mailadres controleert als je een dergelijke mail ontvangt. Op die manier kun je vaak snel zien of het om phishing gaat of niet.’

 

Benieuwd naar Phishing-as-a-Service voor organisaties? Neem contact met ons op via info@justspark.com of bel via 088-4723426.

Blijf op de hoogte

Meer updates

LinkedIn
YouTube